6 Kasım 2014 Perşembe

SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMENİN FAYDALARI


Resim yazısı ekle
Vücudun enerji harcaması kişinin yaşı, cinsiyeti, işi, hareketliliği, büyüme, gelişme veya gebelik gibi durumların varlığına veya spor yapıp yapmasına hatta sağlık sorunlarına göre değişkenlik gösterir ve kesinlikle her bireye özeldir. Ancak basit bir yöntem ile biz aldığımız enerjinin bizim için yeterli olup olmadığını öğrenebiliriz. Kilomuzu takip ederek…

Yiyeceklerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla ya da az olması uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceğinden kilo kontrolüne özen gösterilmelidir.

Alınan ve harcanan enerji arasındaki dengenin sağlanması kadar vücudumuz için gereken besin öğelerinin de yeterli miktarlarda ve çeşitlilikte olması önemlidir. Çeşitliliği ve dengeyi sağlayamıyorsak sağlığımız açısından tehlike hala devam etmekte demektir.

DÖRT TEMEL BESİN GRUBU

Yeterli ve dengeli beslenmenin temelini, içerdikleri karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitamin olarak adlandırılan besin öğeleri miktarlarına göre kategorize ettiğimiz dört besin grubundan vücudunun ihtiyacı oranında alınması oluşturur.

Bu dört temel besin grubu; Tahıl grubu, sebze meyve grubu, süt ve türevleri grubu ve et ve türevleri grubudur.

Tahıllar grubu; buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler bu gruptadır. Bu grup özellikle B1 Vitaminden, karbonhidrattan ve posadan zengindir. Aldığımız enerjinin büyük çoğunluğu bu gruptan karşılanır.

Sebze ve meyve grubu ise tüm sebze ve meyveleri kapsamaktadır ki bu grup vitamin ve minerallerin temelini oluşturur. Önemli miktarda posa içerir ve antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir.

Süt ve türevleri grubu; süt, yoğurt, kefir, peynir, çökelek gibi sütten üretilen ürünleri kapsar. Bu gruptaki besinler, özellikle protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamininden zengindir, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında büyük rol oynar.

Et ve türevleri grubu; kırmızı ve beyaz et (tavuk, balık), yumurta, kuru baklagilleri kapsar. Bu grup, özellikle iyi kaliteli protein açısından zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda Demir, Çinko, Fosfor, Magnezyum, birçok B grubu vitamini, A vitamini içerir. Kuru baklagiller ise günlük posa alımımızı tamamlamak için önemli bir kaynak teşkil eder.

DOĞRU SEÇİMLER YAPMAK

Yeterli ve dengeli beslenmede bu dört gruptan besinleri soframızda bulundurmak kadar önemli bir husus da, gruplar içinde doğru seçimler yapmaktır.

Birkaç örnekle anlatmak gerekirse;
Tahıl grubundan tercih edeceğimiz en doğru besinler mineral ve posa bakımından asıl zengin kısmı olan tahılın dış kabuk ve tahıl özlerini de içeren tam taneli tahıl ürünleridir. (Zayıflamak amacı ile ekmeği kesmek yerine kepekli ekmek tüketmek doğru ve sağlıklı bir seçimdir).

Meyve ve sebzeleri taze ve mevsiminde tüketmek en doğrusudur. Yeşil, beyaz, sarı, kırmızı olsun her renkten sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kabuklu tüketebilen meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir. Beslenmemizde bu gruba günde en az 5 porsiyonluk yer vermeliyiz.

Dünyada ve Türkiye'deki ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıklarının yer aldığı ve kalp sağlığını korumanın temel unsurlarından birinin az yağlı beslenme olduğu düşünülerek, süt grubundan yarım yağlı süt veya yoğurtlar tercih edilmelidir. Sindirim sisteminde ve bağışıklık sisteminde rol oynayan kefir de tercih edilmesi gereken bir süt ürünüdür.

Özellikle et grubundaki yiyecekler, tıpkı süt grubundakiler gibi içerdiği yağ miktarının yüksek olması sebebi ile yağ ve/veya kolesterol sınırlandırılması olan bireyler tarafından daha az tüketilmelidir. Bu ürünleri tamamen beslenmeden çıkartmak yanlıştır.

Günlük tüketmemiz için önerilen su miktarı 8-10 bardak (2-2,5 litre) tır.

Besinlerin faydalarını yok etmeden sofralarımıza huzurla oturmanın yolu doğru bilgi edinmekten geçiyor. Daha huzurlu, mutlu, sağlıklı günler için beslenmemize dikkat edelim.

Yiyeceklerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla ya da az olması uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceğinden kilo kontrolüne özen gösterilmelidir.
Alınan ve harcanan enerji arasındaki dengenin sağlanması kadar vücudumuz için gereken besin öğelerinin de yeterli miktarlarda ve çeşitlilikte olması önemlidir. Çeşitliliği ve dengeyi sağlayamıyorsak sağlığımız açısından tehlike hala devam etmekte demektir.
DÖRT TEMEL BESİN GRUBU
Yeterli ve dengeli beslenmenin temelini, içerdikleri karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitamin olarak adlandırılan besin öğeleri miktarlarına göre kategorize ettiğimiz dört besin grubundan vücudunun ihtiyacı oranında alınması oluşturur.
Bu dört temel besin grubu; Tahıl grubu, sebze meyve grubu, süt ve türevleri grubu ve et ve türevleri grubudur.
Tahıllar grubu; buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç ve bu tahıllar ile yapılan ekmek, pirinç, şehriye, makarna gibi ürünler bu gruptadır. Bu grup özellikle B1 Vitaminden, karbonhidrattan ve posadan zengindir. Aldığımız enerjinin büyük çoğunluğu bu gruptan karşılanır.
Sebze ve meyve grubu ise tüm sebze ve meyveleri kapsamaktadır ki bu grup vitamin ve minerallerin temelini oluşturur. Önemli miktarda posa içerir ve antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindir.
Süt ve türevleri grubu; süt, yoğurt, kefir, peynir, çökelek gibi sütten üretilen ürünleri kapsar. Bu gruptaki besinler, özellikle protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamininden zengindir, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı gelişiminde ve hücre çalışmasında büyük rol oynar.
Et ve türevleri grubu; kırmızı ve beyaz et (tavuk, balık), yumurta, kuru baklagilleri kapsar. Bu grup, özellikle iyi kaliteli protein açısından zengin olmasının yanı sıra yüksek oranda Demir, Çinko, Fosfor, Magnezyum, birçok B grubu vitamini, A vitamini içerir. Kuru baklagiller ise günlük posa alımımızı tamamlamak için önemli bir kaynak teşkil eder.
DOĞRU SEÇİMLER YAPMAK
Yeterli ve dengeli beslenmede bu dört gruptan besinleri soframızda bulundurmak kadar önemli bir husus da, gruplar içinde doğru seçimler yapmaktır.
Birkaç örnekle anlatmak gerekirse;
Tahıl grubundan tercih edeceğimiz en doğru besinler mineral ve posa bakımından asıl zengin kısmı olan tahılın dış kabuk ve tahıl özlerini de içeren tam taneli tahıl ürünleridir. (Zayıflamak amacı ile ekmeği kesmek yerine kepekli ekmek tüketmek doğru ve sağlıklı bir seçimdir).
Meyve ve sebzeleri taze ve mevsiminde tüketmek en doğrusudur. Yeşil, beyaz, sarı, kırmızı olsun her renkten sebze ve meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kabuklu tüketebilen meyveler kabuklarıyla tüketilmelidir. Beslenmemizde bu gruba günde en az 5 porsiyonluk yer vermeliyiz.
Dünyada ve Türkiye'deki ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıklarının yer aldığı ve kalp sağlığını korumanın temel unsurlarından birinin az yağlı beslenme olduğu düşünülerek, süt grubundan yarım yağlı süt veya yoğurtlar tercih edilmelidir. Sindirim sisteminde ve bağışıklık sisteminde rol oynayan kefir de tercih edilmesi gereken bir süt ürünüdür.
Özellikle et grubundaki yiyecekler, tıpkı süt grubundakiler gibi içerdiği yağ miktarının yüksek olması sebebi ile yağ ve/veya kolesterol sınırlandırılması olan bireyler tarafından daha az tüketilmelidir. Bu ürünleri tamamen beslenmeden çıkartmak yanlıştır.
Günlük tüketmemiz için önerilen su miktarı 8-10 bardak (2-2,5 litre) tır.
Besinlerin faydalarını yok etmeden sofralarımıza huzurla oturmanın yolu doğru bilgi edinmekten geçiyor. Daha huzurlu, mutlu, sağlıklı günler için beslenmemize dikkat edelim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder